20 Eylül 2010 Pazartesi

26. TIBBIN ZAFERİ

Jules Romains, “Knock ou Le Triomphe de la Médecine”, 1923 (Oyun-Sahne VI-III. Perde) Sayfa: 209


* Hekimliğin ticarete dönüşmesi çok kolaydır ve tıp bunu sağlayacak çok fazla unsura sahiptir. Bunların başında da sağlığın her şeyin üzerinde, ötesinde ve değerli gören “hasta”lar gelir. Hasta daima hastalığın kendisine kaybettirdiğiyle, kendisi sağlıklıyken kazanacağı arasında bir toplama çıkarma hesabı yapar. Kazanacağı ne kadar çok olursa, hekime ödeyeceği de o kadar fazla olur.

Bu ilişkiyi ve olumsuz etkiyi ortadan kaldırmanın bir tek yolu vardır: Devletin, her ferdin kazancı büyüdükçe o kazanca daha büyük oranda “ortak” olması ve elde ettiği paydan herkesi sağlıklı yaşayacak ve sağlıklı kılacak şekilde sağlığa yatırım yapması, kaynak ayırmasıdır.

“Bileşik kaplar yasası” sağlık için de geçerlidir. Bir toplumun sağlığı, onun için ödenen toplam bedele göre şekillenir.

Bunu yalnızca “para” olarak düşünmemek gerekir.

Ama “para”nın geçerli olduğu her ilişki için bu temeldir. Varlıklılar kazançlarından yalnız kendi gereksindiklerinin karşılığı olan bedeli öderlerse, bu miktar toplumun sağlıklılığını sağlayacak bir yeküne ulaşamaz. Daha çok hasta olan kesimler, karşılığını ödeyemedikleri sürekli büyüyen bir açık yaratırlar. Dolayısıyla toplum sağlıklı değil hasta olur.

Onun için devletin kazançtan aldığı pay büyük, buna karşın eşit biçimde herkes için tüm sağlık hizmetleri bedelsiz olmalıdır.

Bu hekimlerin işlerini daha doğru, daha nesnel ve daha iyi yapmalarını da sağlayacaktır.

Çünkü o zaman hizmetin karşılığı kazanılan “para” değil, yalnızca “iyilik”, hatta “toplumsal iyilik” olacaktır.

Hekimin de başka bir görevi yoktur zaten!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder