27 Eylül 2010 Pazartesi

19. TIBBİ HATA

G.K. Chesterton, “Dünyada Ters Giden Nedir”, 1910 (Deneme) Sayfa: 162


* Hekimler insana bakarlar, sorunlarını ve varsa hastalıklarını görürler, hastanın bütününü ve durumunu incelerler, sonunda bilgi ve deneyimleri çerçevesinde de bir çözüm önerir ve uygularlar.
Aslında hekim için “hastalık yok hasta var”dır. Her hastanın tedavisi şöyle ya da böyle diğerinden farklı ve “özgün”dür. Böyle olmadığında hekim bir “tıbbi uygulama hatası” yapar yani “mal practis”e neden olur.

Toplumlar insanlardan oluşur; dolayısıyla toplumların da sorunları ve hastalıkları vardır. Bu sorunlarla hastalıklar sıklıkla birbirine benzer, ancak toplumların hastalıkları, gerçek hastalıklar kadar kolay tedavi edilemez.
Çünkü toplumların hastalıklarının çözümleri uzun zaman alır ve her toplumun dinamikleri diğerinden farklı olduğu için, birinde geçerli olan yöntem diğerinde çözüm olamaz. Diğer bir deyişle, başka bir toplumda geçerli olan yöntemleri uygulayarak sorunları çözümlemek mümkün değildir. Toplumdaki her soruna o toplumun tümüne bakarak bir çözüm getirilebilir.

Bunlar yapılmadığında da ortaya çıkan sonuç “tıbbi hata” gibi bir “toplumsal hata”dır. Bu hatalardan yalnız bir kişi değil toplumun tümü etkilenir. Onun için “toplumun sorunlarına çözüm önerenler” doktorlardan çok daha fazla bilgili ve deneyimli olmak zorundadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder