21 Eylül 2010 Salı

25. ADAŞIM

Alfred Döblin, (Hekim) “Döblin Döblin’i Anlatıyor”, 1927 (Biyografi) Sayfa: 205

* Hekimler, hekimlik dışında bir çok üretici ve yaratıcı faaliyetlerde bulunurlar. Genellikle apayrı alanlarmış gibi gelir insana; oysa bu alanlar hekimlerin şahsında bütünleşirler ve birbirlerini etkilerler.

Yazar bir hekimin, hekimliği yazarlığından, hekim bir yazarın yazarlığı da hekimliğinden etkilenir. Bazı durumda ağır basan taraf diğerini belirleyebilir de!

Kimilerinin hekimliği bir “sanat” saymasında, sanatçı hekimlerin her daim hekimliğe sanatı katmalarının payı da vardır.

Hekimliğin analiz gücü sanatsal üretim için bir avantajdır. Yine hekimlik bütünü ve bütün içinde insanı görme becerisiyle, sanatsal yaratıcılığın da çok önemli bir boyutunu hekimlere sağlamış olur. Keza sanatsal yaratıcılık, hekimlik pratiğinde de yaratıcılığın daha sık ve yoğun gerçekleşmesini sağlar.

Yalnız burada her iki alanda birden çok başarılı olmuş ve zirvede kalmayı başarabilmiş olan azdır. Bunun muhtemel nedeni hekimliğin “acı”yla ilgili görevlerinin ağır basmasıdır.

“Acı” olan yerde birinci görev “acıyı” dindirmek olmuştur. Sanatsal yolla acıyı dindirmekle, hekimlik bilgisiyle acıyı dindirmek her hekim-sanatçının önünde bir “tercih” olarak kalmıştır. Hangi yol tercih edilmişse, o yolda ilerlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder