22 Eylül 2010 Çarşamba

24. BİR İŞÇİNİN BİR HEKİME YAPTIĞI KONUŞMA

Berthold Brecht, (Tıp Öğrencisi)“Rede eines Arbeiters an einen Arzt”, 1936-38 (Şiir) Sayfa: 203


* Brecht bu şiiri, hekimin hastasında hastalığı yaratan nedenlerin çok boyutluluğunu ve çeşitliliğini anlamasını sağlamak için yazmış olmalı. Son derece doğru ve gerçeklere dayanan bir gözlemdir. Estetik bir şekilde ifade edilmesi de hekimin algılamaya değer bulması ve doğru algılaması için yeğlenmiş olmalı.

Hekimlerin -şimdiki tanımıyla söylersek- “müşteri”lerinin çoğu yoksuldur. Çünkü hastalıklar “yoksullarda” daha sık görülür. Hem de bunların çoğu önlenebilir, zamanında müdahale edilmezse öldürücü ya da sakat bırakan hastalıklardır.

Yoksullar bu nedenle hekimlerin doğal müttefikidirler; hem de iki nedenle:

İlki bu kadar çok olmaları hekimlerin işsiz kalmalarını önler, dolayısıyla hekimlere para kazandırırlar.

İkincisi bundan çok daha temelli bir “ittifak”dır aslında: Hekimlerin sisteme karşı korunabilmelerini sağlama potansiyeli en büyük kesimdir yoksullar. Çünkü sayıları çoktur.

Ama bu gerçeği ne yazık ki hekimler gerektiği kadar anlamazlar. Onları işlerini çoğaltan insanlar olarak kabul ederler, bir anlamda “yük” olarak görürler. Böyle yapmadıkları zaman, yani onlarla gerçekten müttefik olduklarında ise “onlardan biri” haline gelirler.

Bunun anlamı “yoksulluğa ortak olmak”, yani “yoksullaşmak”tır.
Bu ne yaman bir “çelişki" yani "paradoks”tur.

Hekimlerin önündeki seçenek o nedenle her dönemde aynı olmuştur: “Bu durumu anlamak ya da anlamamak”, Şekspir’in deyişiyle “olmak ya da olmamak”tır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder